Ærlighet er ingen skam · Diverse

Den viktige alene tiden med storebror….

Selv om vi nå er 4, er det viktig at alle blir ivaretatt. Men hvordan i alle dager skal vi få det til?! Spesielt for meg kan det være vanskelig siden jeg er matfatet. En åpen buffet til alle døgnets tider. Og om man vil det eller ei, så er mamma et sterkt behov for begge på hver sin måte. Mammakos er noe helt spesielt. Nei, jeg sier ikke at pappa er noe helt spesielt. Men alle kan vel innrømme at det er perioder i livet og enkelte ting bare en mamma kan. Det samme er det med pappaer. Vi har ulik rolle til våre søte små. Det kan være noe så enkelt som at mamma kutter brødet på en helt spesiell måte som bare mamma kan med akkurat det pålegget på. Om noen andre gjør det, så blir det feil og gjerne etterfulgt av et himla leven med raseri fra poden.

Sånn er det. og det må vi bare akseptere.

 

I det siste har jeg begynt å lese meg litt mer opp på dette med utviklingen til min eldste sønn. Ting går jo av seg selv, så man leser ikke like mye nå som i starten. Og det har gitt meg en mer forståelse av hva som skjer i hodet på poden når det skjer et raserianfall.

Når de nærmer seg 2 år kan de nemlig tenke litt fremover i tid og se for seg hva som skal skje. De har gjerne egne oppfatninger av rutiner, eller noe som er blitt sagt skal skje. Og om det ikke skjer slik de har tenkt, ja, da kommer de berømte raserianfallene. Så i de siste ukene har jeg vært litt mer forsiktig med å si hva som skal skje langt frem i tid som jeg selv ikke helt kan forutse. Og det har faktisk hjulpet! Hos oss har det vært en del sutring på morgenen. Det er jo alltid mamma som henter når man våkner og så kommer man inn i sengen til mamma for kos og se litt tv på mobilen. OG når pappa da kommer inn, selv om vi går inn til mamma, så blir dette helt feil og morgene er helt ødelagt for poden. Jeg har enkelt begynt å si på kvelden at det kan være pappa kommer når han våkner fordi mamma må sove litt til.

Så var det denne alenetiden. Hvordan i alle dager tenkte jeg. Da jeg var gravid. ikke noe problem å tenke at dette skulle gå fint. Joda, det gjør igrunn det. Og når lillebror har fått mat og er fornøyd. Sover jo spedbarn ekstremt mye, og da er mamma bare storebror sin. det kan være noe så enkelt som at pappa ligger i senga med baby, vi to står opp og spiser frokost alene sammen. Vi går ut en tur på utsiden som ikke er langt fra huset. Bare vi to. Eller bare noe så enkelt som at vi går ned på rommet, lukker døra. Det er ikke så mye som skal til. Husk på det. Det å klare å følge noen av de gamle rutinene, gjøre dem klar over at det kan være mamma snart må gå å gi litt mat, men kommer tilbake igjen, spørre om eventuelt lillebror får være med. Jeg merker at om han får være med på å bestemme hva som skal skje og får man nei, så skal man akseptere det. Selvfølgelig om minsten skriker og skriker på mat og bare du som mamma kan gi mat, så må du gi mat.

Det viktigste er å se, lytte og oppfylle behov selv til eldste og inkludere om man ikke bare kan være med den ene alene. Ikke undervurder og heller ikke overvurder. Tenk at plutselig må man dele mamma og pappa. Og det er ikke alltid like lett å finne sin plass i familien som plutselig har fått noen som er helt avhengig av deg som foreldre. Husk at søsken fremdeles også har samme behovet, på en kanskje litt annerledes måte enn hva du er vant til fra tidligere.

Og det er noe i det med at hvis mor har det godt, da har alle det godt. Jeg sikter da til at man faktisk har overskuddet og klarer å se og gi barna sine det de trenger av kos, kjærlighet. forståelse og din tilstedeværelse. Den har jeg selv opplevd er fryktelig vanskelig om jeg selv ikke har det så godt. Det kan være at man er sulten, trenger fred og ro i noen minutter, litt ekstra søvn på morgenen eller hva enn som funker for akkurat deg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s